А тепер про приємне. У рамках виставки, на Україну був запрошений, Майк Террана, але знову, наші підвели. По-перше, приміщення, як хлів, - для барабанщика такого рівня, могли б щось краще знайти. По-друге, звук був жахливий. По-третє, як можна поставити фронтальний пласт з бас-барабану фірми DDRUM на SONOR? Я розумію, що представник, то гарна річ, але у свому є свої рамки. Це ще раз підтверджує, як би це сумно і соромно не звучало, що організатори – УКРАЇНЦІ. Цікаво, навіть дуже, подивися було б на організаторів, якби Майк відмовився грати

Ще в програмі виставки були заплановані виступи, наших українських драмерів, зокрема, Олександра Муренка та Максима Малишева. Мені вдалося потрапити лише на першого з них. З Олександром, я мав змогу поспілкуватися, поставити кілька питань, і оглянути його установку. На прощання він поставив мені автограф на своєму плакаті, і я побрів далі...
Всім відомо, що Олександр буде представником MAPEX. Він на цих барабанах грав впродовж всєї виставки. (Барабани MAPEX, тарілки ZILDJIAN, пласти томи - REMO EMPEROR GLASS, бас барабан – REMO POWERSTROKE3 GLASS, «основний» малий барабан (той, що справа) - REMO AMBASSADOR VINTAGE COATED, другий – REMO EMPEROR СOATED. Hardware різноманітний: TAMA, DW, GIBRALTAR.
«TAMA» до виставки представляє свої нові малі барабани.
В 2007 році ТАМА стала випускати малі барабани 13х4 Arwood Custom Limited Edition, які вийшли лімітованим тиражем. Своєрідністю цих барабанів є те, що вони мають хутряне покритття свого корпуса. Дуже гарно і стильно виглядають, рекомендую протестувати їх. Виготовлений корпус з 7-ми шарів 6-ти миліметрового клена – звук теплий аж занадто, водночас дуже м’який.
Ці малі барабани під назвою WARLORD, ТАМА презентувала в 2006 році, а вже в 2007 ТАМА створила цілу лінійку цих барабанів. TАМА представляє спеціальне перевидання моделей Masai і Valkyrie. Розробники TАМА, врахували сучасну моду - тому корпус цих малих барабанів виконаний в дуже популярному для США и Європи розмірі 13х6. Ці барабани мають екстра-товстий корпус, який виготовлений з екзотичних порід дерев: Masai виготовлений з 12-ти шарів 10-ти миліметрової хвилястої берези, а Valkyrie - з 15 шарів 13-ти миліметрового тополиного шпону і клена. Лаги барабанів - із колекції Warlord - оздоблення Swarovski дуже впадає увічі, а литі обручі дають потужний rim-shot і високоякісне налаштування. Вся колекція барабанів, має яскравий спектр кольорів.
Також, не можна не згадати про установку SUPERSTAR Hyper-Drive toms, яка вийшла лімітованим тиражем, і яку презентував Макс Малишев в «МУЗТОРЗІ». Hyper-Drive – це переворот у світі томів, який своїми розмірами томів завоював, багатьох барабанщиків, незалежно від стилю, в якому вони працюють. Завдяки fast-томам екстра-маленької глибини виробники, досягли підсиленної атаки і найшвидшої віддачі. Перевагою цієї маленької глибини томів є те, що установку можна ставити в багатьох зручних положеннях, що не завжди виходить з класичними розмірами, та легке і витончене налаштування барабанів.
Як і того року на виставці був присутній хардвер DW, який можна було протестувати, навіть дуже жорстко, як це вдалося мені. Писати про це нічого не буду, тому що бренд говорить сам за себе. Все дуже якісно «ходить», відмінні стійки під хет, і під тарілки, але їхня ціна підійде не кожному. Не маю цього казати, але скажу, що 9000 – на педаль сподобалась мені більше, аніж 5000-на (їй чогось бракує), але багато світових барабанщиків вибирають саме її. Була представлена нова педаль від PACIFIC В.О.А., про яку всі багато читали, але насправді нічого такого премудрого в ній нема.
P.S. Я радий, що у мене кобра:).
Було виставлено декілька установок барабанів PACIFIC від Drum workshop, але оригінальної установки DW не було. PACIFIC звучать дуже класно на свої гроші, чимось, навіть, нагадують оригінальний Drum workshop.
Сподобались акрилові малі барабани від PACIFIC, в майбутньому акрил стане на рівні з деревом (їх звук схожий на електронний). Багато відомих барабанщиків, вже перейшли на нього і їхні установки повністю акрилові. Щоб щось судити про них, треба їх послухати.
Ще були DW палки по три штуки в комплекті – ціна 51 гривня, досить класно вони придумали, тому що одна паличка з пари, як завжди, ламається, а іншої немає. А це одна зламалася і ще одна є. ). Так що раджу протестувати. Ще викладали DW педи, і різноманітну всячину, яка по ціні була дешевша від інших, а по якості не відставала.
З бренду SONOR, була виставлена нещасна 2005-на установка, до якого навіть стійок не поставили, і малий барабан, лежав вдалині від установки. Ще виставили два тімбалеса, які облаштували біля барабанів PEARL і тарілок PAISTE В тому році на виставці можна було побачити всю лінійку барабанів і хардвару SONOR, а в цьому як самі бачите…
Купуйте українське! Сподобався мені стенд якогось приватного підприємця-кулібіна, який займається виготовленням палок, коробочок, і ще деякої перкусії. Не знаю скільки вони прослужать, але виготовлені з різного дерева, і обшліфовані недосконало. Цей дядько після виступу Олександра Муренка, взяв у нього його одну паличку, і можливо, в наступному році, ми зможемо побачити в його асортименті іменні палички Олександра Муренка.
Барабани STAGG, виготовлені набагато якісніше, ніж я думав. Типова американська установка для початківця, в неї є щось.
MAPEX в цьому році виставляв більш дорожчі моделі, аніж в минулому. Я вважав, що це такі собі барабани, але роздививший їх поближче, я змінив свою думку. Звичайно, бюджетні барабани не дуже якісні, але топові достойні своєї ціни.
LUDWIG - виставив бюджетну установку, яка досить якісно виготовлена, якщо її привести в порядок, то буде досить класний і відмінний звук. Ще була виставлена литавра, декілька тонгів, і бонги.
Allegro music презентувала тарілки українського виробництва - Harpoon. Тарілки по звуку не дуже, хоча сплешки досить відмінно звучали, але вони дуже тонкі, і вже на стенді, хтось так грав, що погнув їх. Ціна на тарілок не дуже велика. Наприклад:
Хет - від 315 до 780 грн.
Креш – від 280 до 494 грн.
Райд – від 364 до 728 грн.
Сплеш – від 78 до 190 грн.
З установок PEARL на виставці були виставлені лише моделі EXPORT, а я думав побачити там такі серії як референт і мастерс. Виставлений був весь хардвар PEARL , від найпростішого до самого крутого. Тому кожен бажаючий, міг спробувати перл вживу. PEARL EXPORT - це барабани, які давно є лідером американського і європейського ринку.
Приємно було побачити іменні малі барабани PEARL. Майже всі, які я хотів побачити були представлені. Дуже засмальцювали малий барабан барабанщика Slipknot, напевно він всім сподобався.. Звук у нього дуже високий, могутня атака. Дуже сподобався малий барабан Vinni Paul – жорстка атака і вбивча міць, зроблений під шкіру змії.
З пластів REMO були представлені деякі пласти, зокрема пласт на бас барабан - Powersonic, новий Ambassador Vintage та інші. Було представлено багато перкусії: джембе, тамбуринів та ін.
З барабанів Yamaha були Stage custom, які там кожен рік, і ще я надибав ОАК custom, а нічого топового з Yamaha не було. Сумно…
З МEINL на цей було виставлено дуже багато тарілок, тому можна було наслухатись досхочу. Ще мейнл виставив деяку перкусію.
Щодо SABIAN, то в цьому році, так само як у тому майже не було. Бачив декілька комлектів, а так, щоб послухати, треба було їхати в музторг.
PAISTE для нього був виділений цілий стенд, так, що награтися і наслухатися можна було досхочу. Серія RUDE мені не сподобалась, не знаю, що інші рокові драмери в них знаходять? Типовий звук залізяки. Z custom у цьому плані мені більше подобається, хоч і дешевший, ніж RUDE . Ще було декілька хороших тарілок, але про них розказувати не буду.
ROLAND – король електроніки, його не зрівняти з електронними аналогами ямахи, були представлені V-Drums і ще деякі.
MASTERWORK – турецькі тарілки ручної роботи, я їх дуже чекав, хоча їх була невелика кількість, але послухати їх вдалося. Було їх так мало, тому що їх дуже розбирають, бо дуже класно звучать на свою ціну. Мій знайомий почав привозити їх в Україну. І в нього багато наших українських барабанщиків їх розкупили. Їх можна замовити та почути на Музбіржі:).Типове джазове залізо.
ZILDJIAN – cимфонічні тарілки дуже класно звучали, мені вдалося побемкати ними. Їх можна повісити замість креша))).
Istanbul – теж були наявні на виставці. Не всі серії були в наявності: багато тарілок залишилось в джаз-клубі. А звук дійсно непоганий, навіть у бюджетних моделях.
Виставка вдалася, щоб не казали. Бо з кожним роком вона розвивається і набирає обертів. Число використаних павільйонів росте, але від цього не збільшується кількість інструментів. Але кожен рік враховуються недоліки, і вони з часом виправляються в більшості випадків. Тому, ця виставка пішла багатьом людям на користь: як початківцям, так і професіоналам.
З повагою,
Юрій Тивончук