Как правильно - рудиментальная или рудиментарная?

Околобарабанные разговоры.

Moderators: Mayo, unklemoses, Модераторы

on_my_way
на drummer.org.ua я живу

Re: Как правильно - рудиментальная или рудиментарная?

Post by on_my_way »

Nikas wrote:Ви, панове, спочатку що-небудь, як-небудь нашкрябайте, блін, хоча б один рядочок, не кажучи вже про книги або передові методики! І тільки в такому випадку, ви будете мати право опонувати, або, навіть, торкатися цих людей, які зробили вагомий внесок в барабанну справу.:x
*апплодує стоячи* :!:
Angry Metallist
колотушечний фахівець

Женя, загляни в словарь

Post by Angry Metallist »

rudimentary [ ] 1) элементарный Syn: beginning 2) зачаточный, недоразвитый, рудиментарный Syn: underdeveloped
Nikas
Пластики уже рвал...

Как правильно - рудиментальная или рудиментарная?

Post by Nikas »

Angry Metallist wrote:rudimentary [ ] 1) элементарный Syn: beginning 2) зачаточный, недоразвитый, рудиментарный Syn: underdeveloped
До-о-обро-о-го ра-а-нку!
Ти тільки прокинувся? Ну, на сніданок тоді отримуй...
До рудіментарних можна віднести наступне: апендикс, кобчик, різного роду одноклітинних (початковий розвиток), або ж висловлювання щодо інтелекту людини в негативному розумінні, які намагаються блиснути розумом, але залишаються в стадії дитячого розвитку все своє життя, на кшталт: “От в мене начальник з рудіментарним мисленням, не розуміє елементарних речей...”
Що ж стосується терміну “рудіментальний”, то це похідний від англ. Rudimental, тобто елементарні знання. І біологія тут ні до чого. А взагалі, перечитай всю тему з першої сторінки.
Attachments
Rudim.jpg
Rudim.jpg (8.08 KiB) Viewed 4890 times
Angry Metallist
колотушечний фахівець

Post by Angry Metallist »

Ну нема такого слова у російській мові "рудиментальный", знайди його у словнику і покажи мені!! :evil: !

Ru`di`men´tal
a. 1. Rudimentary.
http://www.thefreedictionary.com/Rudimental
Не потрібно сюди приплітати ментальный!

Без нецензурной лексики пожалуйста!
Nikas
Пластики уже рвал...

Post by Nikas »

Angry Metallist wrote:Ёп, твою м... Ну нема такого слова у російській мові "рудиментальный", знайди його у словнику і покажи мені!! :evil: !
Ru`di`men´tal
a. 1. Rudimentary.
http://www.thefreedictionary.com/Rudimental
Не потрібно сюди приплітати ментальный!
Існує закон терміноутворення. Якщо при створенні якої-небудь теоретичної праці, автор видав нові терміни на тій мові, на якій написана робота, з врахуванням етимології складу похідних слів, то дані терміни стають законними разом з публікацією його книг та у відповідності до авторського права.
Наскільки мені відомо, першим, хто ввів термін в російську мову “рудіментальна теорія” у своїх книжках, є Макієвський С. Ось до нього і відправляйте всі свої претензії, і разом з тим до тих організацій держстандартів, рецензентів, комісій, видавництв та інших фірм, що надають дозволи на публікування наукових розробок.
Відомо також, що пан Макієвський є членом РАО та перебуває в міжнародному музичному каталозі авторів нарівні з видатними музикантами Світу.
Можливо мої пізнання відрізняються від Ваших, оскільки я музикознавець за освітою і деякі речі мені відомі не за чутками, а з усіма подробицями. Говорю я це не для того, щоб демонструвати якусь зверхність, а для того, щоб залишили у спокої мою маму. :twisted:
batteur
Пластики уже рвал...

Post by batteur »

Как лингвист не могу не поучаствовать:
РУДИМЕНТАРНЫЙ, прилагательное
1. Соотносящийся по знач. с сущ.: рудимент, связанный с ним.
2. Свойственный рудименту (1), характерный для него.
3. Находящийся в зачаточном состоянии. // перен. Оставшийся от предшествующего времени; пережиточный.

Прилагательного РУДИМЕНТАЛЬНЫЙ в русском языке нет, его употреблению мы обязаны кальке с английского.

И не нужно разделять значение слова Рудимент по области употребления - будь то биология или барабаны - значение остаётся тоже самое - зачаток. Рудименты в барабанной терминологии есть не что иное, как зачатки техники, строительный матерал для её построения. Так же можно говорить, что рудименты языка - звуки. В-общем, я думаю смысл ясен.
Nikas
Пластики уже рвал...

Post by Nikas »

batteur wrote:Как лингвист не могу не поучаствовать:
РУДИМЕНТАРНЫЙ, прилагательное
1. Соотносящийся по знач. с сущ.: рудимент, связанный с ним.
2. Свойственный рудименту (1), характерный для него.
3. Находящийся в зачаточном состоянии. // перен. Оставшийся от предшествующего времени; пережиточный.

Прилагательного РУДИМЕНТАЛЬНЫЙ в русском языке нет, его употреблению мы обязаны кальке с английского.

И не нужно разделять значение слова Рудимент по области употребления - будь то биология или барабаны - значение остаётся тоже самое - зачаток. Рудименты в барабанной терминологии есть не что иное, как зачатки техники, строительный матерал для её построения. Так же можно говорить, что рудименты языка - звуки. В-общем, я думаю смысл ясен.
В СРСР проходження подібних методик перевірялось дуже ретельно. Над книжками Макієвського, а саме йому належить термін "рудіментаЛьний" (див. попередній мій коментар), без сумніву працювали і лінгвісти, і музикознавці, корректори, рецензенти муз.академії Гнесіних.
Все вірно з точки зору лінгвістики, але, мабуть слід його розглядати як суто музичний термін, яким зараз вже користуються всі російські барабанщики "рудіментальна техніка", "рудіментальні соло", рудіментальні етюди" і т.д.
Post Reply